ביקור בקמפוס הבאוהאוס המחודש בדסאו

לאחרונה שופצו בתי המרצים של ולטר גרופיוס ולסלו מהולי נג'י בקמפוס הבאוהאוס בדסאו, גרמניה, שתוכננו על ידי גרופיוס ב-1925. שני הבתים, שנהרסו במלחמת העולם השנייה, שוחזרו מאפס, ושלושת הבתים הנוספים עברו שימור מקיף. מתחם בתי המרצים נבנה בצמוד לבית הספר הבאוהאוס, אשר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית ב-1996.

צילום: שולי ביימל

"משרד האדריכלים Brono, Fioretti, Marquez, שזכה בתחרות השחזור, הציע תפיסה שונה וחדשנית לחידוש מבנים", אומרת האדריכלית הישראלית שולי ביימל, שביקרה בבתים המחודשים. "מדובר בבנייה מחדש של מעטפת המבנים לפי התכנון המקורי – אבל עם פרשנות עכשווית בפנים הבתים.

צילום: שולי ביימל

המבנים החדשים הם מבנים מבטון מזוין בגוון לבן, החלונות עשויים מזכוכית לבנה אטומה, והעיצוב הכולל הוא של ניקיון צורני ומינימליזם רעיוני וחומרי. העוצמה של התכנון היא בריק, במונוכרומטיות של הבטון הלבן והחלק, הזכוכית הלבנה והאטומה וטיח הסטוקו הלבן. בבתים שתכנן גרופיוס ניכר סגנון ה-'דה סטיל', שבא לידי ביטוי במשחקי מסות בין הקוביות, מבנה המרפסות ובבחירת צבעי היסוד אדום צהוב כחול.

צילום: שולי ביימל

בנוסף, שומרו גם הרהיטים שהיוו את תכולת הבתים המקורית – רהיטים שחלקם עוצבו על ידי מרסל ברויר".
המבנים המשוחזרים מיועדים לשמש לתערוכות ולכנסים מקצועיים, ויופעלו על ידי קרן הבאוהאוס דסאו.