משפחה בהפרעה

הטכנולוגיות החדשות יוצרות דינמיקה משפחתית חדשה – עשירה, יצירתית ומלאה בהזדמנויות מסחריות. מסביב לעולם, המשפחה הגרעינית מתפרקת, ודור המילניום שם את החברים לפני המשפחה. עבור אדריכלים ומעצבים, מותגים וחברות, האתגר הנוכחי הוא לתווך ערכי משפחה מסורתיים בקונטקסטים מודרני, או במילים אחרות: להושיב את כולם יחד לארוחת ערב.

תמונה באדיבות אתר Stylus

שולחן לאחד

בסקר שערכה Hartman Group נמצא כי כמעט מחצית (46%) מכל הארוחות שאוכלים מבוגרים נאכלות לבד. לנתון מפתיע זה גורמים רבים, החל במספר הגדל והולך של נשים בשוק העבודה, דרך ריבוי המשפחות החד-הוריות וכלה במעבר מארוחות גדולות לשורה של נשנושים קלים לאורך היום. עבור המסעדות, ומעצבי המסעדות, האתגר הוא להסיר את הסטיגמה מעל האכילה לבד ולהציע לסועד הבודד פרטיות, נוחות ומקובלות חברתית.

תמונה באדיבות אתר Stylus

אוניברסיטת קיוטו ביפן התקינה לאחרונה 40 תאי bocchi, "לבד" ביפנית, לסטודנטים וחברי סגל המעדיפים לסעוד בגפם. מחיצות פרטיות שנוספו לתאים נועדו להקל על מבוכת הסועדים הבודדים. ואילו בניו יורק, מסעדת Eat מציעה לסועדים תאי אכילה שהדיבור בהם אסור כליל. באמסטרדם, מסעדת הפופ-אפ Eenmaal, שם שפירושו בהולנדית "ארוחה אחת", מציעה אך ורק שולחנות לאחד. בתחום העיצוב התעשייתי, ה-Anti-Loneliness Ramen Bowl הפכה לאחרונה ללהיט בסין. מדובר בקערת אוכל עם מתקן ייעודי לאייפון, שמאפשר לסועד הבודד לתקשר עם העולם מבלי לגרוע עין מהאורז.

שולחן לאפס (או לכל הבניין)

מסקר שערכה חברת Harris Interactive עולה כי כמעט 60% מהמשפחות האמריקאיות אוכלות יחד על בסיס קבוע. סקר אחר, גם כן של Group Hartman, קובע כי 80% מהארוחות המשפחתיות בארה"ב נערכות בלי ילדים – נתון שרק ב-2010 עמד על 72%.הקורבן המיידי של הטרנדים האלה הוא, כמובן, חדר האוכל. דו"ח של Lloyds Bank Home Insurance קובע כי רק 5% מהבריטים אוכלים כל ארוחה בשולחן האוכל, 13% נסובים לשולחן פעם ביום ו-26% רק פעם או פעמיים בשנה. 30% מהבריטים משתמשים בשולחן האוכל רק כמה פעמים בשנה, ול-3% מהם כלל אין שולחן אוכל.

תמונה באדיבות אתר Stylus

במקום חדר האוכל, המטבח הפך להיות היעד המועדף על הסועדים. "מבחינה היסטורית", אומרת מלני בקה-הנסן, היסטוריונית של בתים, "המטבח היה חדר מוקצה, שנדחק לירכתי הבית ושימש בעיקר את המשרתים. כיום המטבח הוא החלל המשותף החשוב בדירה המודרנית". המטבח הפתוח, שבשנים האחרונות נוהגים לצרף לו קונסולות משחק, מכונות קפה וטלוויזיות, הופך למוקד הבית.

תמונה באדיבות אתר Stylus

טרנד נוסף הוא חדר האוכל המשותף. בטורונטו ובקולומביה הבריטית, קנדה, Concord Pacific מציעה לדיירים בבתים משותפים חדר אוכל ייעודי שניתן להזמין מראש. חדר האוכל מאובזר במטבח משוכלל ובר, ויכול לפתוח שולחן לעשרות סועדים. בטוקיו, ה-Wine Apartment הוא בית דירות לאוהבי יין, שמציע מרתף יין ובר משותף, ובפיניקס, אריזונה, 452 בתים חולקים 650 דונם של חווה אורגנית. עבור אלה שאינם גרים בצמוד קרקע, עוד ועוד תושבי ערים מרחבי העולם מגדלים ירקות על גג הבניין.

לאכול, לעבוד, לשחק

הלחם המילים החדש Coffice – שילוב של בית קפה ומשרד – מבטא את הצורך הגובר בבתי קפה שמשמשים כמשרדים לעת מוצא. אבל עם השנים אותם פרילנסים שעובדים מהבית מביאים ילדים לעולם, ועכשיו הם זקוקים לחלל שיהיה גם בית קפה, גם משרד וגם גנון.

תמונה באדיבות אתר Stylus

במספר פאבים בבריטניה, ל-happy hour נוספה ה-nappy hour. כך, למשל, The Coopers Arms בצ'לסי מציע שיעורי מוזיקה לקטנטנים בימות השבוע, וה-Alice House בלונדון מציע מגוון של פעילויות חברתיות – מספיד דייטינג ועד סדנאות אימהות אחרי לידה. ה-National Childbirth Trust הבריטית מעריכה ש-80 פאבים כבר הצטרפו לתכנית ה-Breastfeeding Welcome, שהושקה ב-2010 במטרה לעודד הנקה בציבור. 

ואילו רשת המסעדות הסיניות Garlic מציעה לסעודים שירותי בייביסיטינג לתינוקות ועמדת PlayStation לילדים – הכל כדי לאפשר למבוגרים לאכול בשקט. השירות פופולרי במיוחד בקרב אימהות עובדות, שמנצלות את ההפוגה לערוך פגישות עסקיות.

לוגו של חברת טמבור - קישור לעמוד הבית

כניסה למערכת

אין לך עדיין חשבון?
לחצ/י כאן כדי להירשם