פחות אנרגיה, בכל הכוח

המבנה יוצא הדופן של ה־Power House בנורבגיה תוכנן במטרה ליצור בניין משרדים בר־קיימא שיפחית את צריכת האנרגיה ככל האפשר

הדבר הראשון שתופס את העין במבנה הרביעי בסדרת ה־Power House בעיר פורסגרון (Porsgrunn) בנורבגיה, הוא הצורה הזוויתית יוצאת הדופן של הבניין בן 11 הקומות. מעבר לרצון לבלוט בפארק התעשיה המקומי, הסיבה לצורה היא הרצון של משרד האדריכלים Snøhetta להקים בניין בר־קיימא ככל האפשר, ולהפחית את צריכת האנרגיה שלו ב־70 אחוזים בהשוואה למבנים דומים. 

פחות אנרגיה, בכל הכוח
צילומים: Ivar Kvaal, Snøhetta

גג המבנה חופה בתאים פוטו־וולטאים שפונים בזווית הנכונה לכיוון דרום־מזרח. בסך הכל הם מסוגלים להפיק 256 אלף קוט״ש בכל שנה, פי 20 מהשימוש האנרגטי השנתי של משק בית נורווגי ממוצע. כך, הבניין מתוכנן לייצר עודפי אנרגיה מתחדשת עודפת כדי לפצות על הפחמן שהוא יצרוך במשך 60 שנה (כולל תהליך הבניה שלו), כשעודפי האנרגיה יימכרו בחזרה לרשת האנרגיה המקומית.

פחות אנרגיה, בכל הכוח
צילומים: Ivar Kvaal, Snøhetta

בתהליך הבנייה של המבנה נעשה שיתוף פעולה עם Cembrit, מפיצה ויצרנית של מוצרים המבוססים על סיבי בטון לקירוי וחיפוי; חלקים אחרים במבנה חופו בעץ שמשמש כהצללה סולארית. צפיפות החומר דומה לזו של מבנה אבן, כך שהבניין יכול לאגור חום תרמי במהלך היום ולפלוט אותו לאט לאט במהלך הערב והלילה הקרים.

סקאלת החומרים שנעשה בה שימוש בפנים הבניין תוכננה אף היא להיות בת־קיימא ככל האפשר, והיא מורכבת מפלטה מינימלית של אריחי עץ, גבס ושטיחים מקומיים העשויים מ־70 אחוז רשתות דיג ממוחזרות. החלונות שמשולבים ברחבי הבניין מכניסים את אור השמש לעומקו, תוך שימוש מינימלי בתאורה מלאכותית, מה שעוזר גם כן להפחתת צריכת האנרגיה.