fbpx

3 השלבים להצלחה בתהליך שיקום בטון

אנשי מקצוע רבים מחשיבים את שיקום הבטון לתהליך מורכב. כדי להפוך אותו לפשוט יותר, סקרנו את הוראות התקינה העדכניות ואת דרכי היישום שלהן בשלושה שלבים. השתמשנו במערכת טמבור לשיקום בטון הכוללת פתרונות מתקדמים וקלים ליישום.


הרקע: אתגרי השיקום בעבר והתקינה החדשה כיום

עד לשנים האחרונות, תכנון מבני בטון התבסס על תקינה ישנה, שלא התייחסה לשיקולי מפתח הנחוצים להגנה על קירות הבטון. בין היתר, תקינה זו לא דאגה להגן על פלדת הזיון, באמצעות צפיפות בטון גבוהה או באמצעות עובי כיסוי מספיק. בנוסף, הייתה חסרה בתקינה התייחסות לסוג הסביבה והשפעתה על מבני הבטון.

למשל מבנים בסביבה ימית (מרחק של 1,000 מטר ומטה מקו המים) החשופים לחדירת מלחים שגורמים להגדלת נפח ברזל הזיון ומובילים להרס הבטון. בהיעדר תקינה מסודרת, תהליכי האבחון והיישום היו חשופים לפרצות שהצריכו ביצוע פעולות שיקום חוזרות ונשנות והפכו את הנושא למורכב ובעייתי.
הסדרת התקינה בתחום שיקום קירות הבטון באמצעות תקן ישראלי 1877, שינתה את התמונה: התקינה הגדירה את הפעולות שאמורות להוביל לשיקום ארוך טווח, בהתאם למצב הבטון.

מה אומרת התקינה החדשה ואילו פעולות חשוב לבצע, כדי להוביל לתהליך שיקום יעיל של הבטון? ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב, ישירות מהמומחים של טמבור, בשלושה שלבים עיקריים.

שלב ראשון: אבחון נכון

התחלת תהליך השיקום בטרם מתקבלת תמונה מלאה, עלולה להעניק מענה חלקי לכשלים שיתגלו בהמשך. לדוגמה, כאשר מאתרים בלייה של בטון במיקום ספציפי, יש לבדוק מה סיבת הבלייה. במידה שהבטון החשוף יתוקן ברמה נקודתית בלי לחשוף אותו ובלי לבצע בדיקות עומק שיגלו את מצבו האמיתי, הבלייה צפויה להופיע כעבור תקופה במקומות אחרים. תהליך עבודה שכזה יוביל לביצוע פעולות שיקום חוזרות ונשנות.

תקן 1877 מגדיר בין השאר את הפעולות שצריך לבצע בתהליך האבחון, לצורך איתור הכשל והתאמת הפתרון היעיל ביותר לשיקום הבטון. האם הכשל נובע מחדירה של כלורידים לברזל הזיון? האם כתוצאה משימוש בחומרים מזיקים כגון חול ים עם מלח (כפי שהיה נהוג בעבר)? האם עובי הכיסוי נמוך מידי? (בעבר היה נהוג להסתפק ביציקת בטון בעובי של 2 ס"מ בלבד, בעוד שכיום עפ"י התקינה יש להקפיד על עובי כיסוי של כ- 3 ס"מ בסביבה רגילה וכ- 5 ס"מ בסביבה ימית).

על מנת לקבל תמונת מצב מלאה ולגבש אבחנה מדויקת, נעזרים בשלב האבחון בקידוחים ובבדיקות שמבצעת מעבדה מוסמכת. הערכת המצב מתבצעת ע"י מהנדס, בעל ידע והכשרה מתאימים בשיקום קירות בטון. הערכה זו מספקת את המידע הנחוץ אודות הפגמים שנוצרו, תוך התייחסות למצב הבטון, הסביבה בה הוא מצוי ומידת השפעתה, ההיסטוריה של המבנה, תנאי השימוש בו ועוד.

צעד שני: גיבוש הפתרון

תקן 1877 מגדיר את הפעולות הנחוצות לשיקום הבטון, בהתאם להערכה שגובשה. כך למשל מגדיר התקן אילו פעולות יש לבצע לצורך הגנה מפני חדירת גורמים תוקפניים, כאשר רוצים לבצע חיזוק מבני, ולהגדיל את העמידות הפיזית ואת העמידות בפני כימיקלים ועוד.

התקן מגדיר גם את סוג החומרים המותרים לשימוש, בהתאם לפרמטרים כגון חוזק ההידבקות ומידת העמידות בפני כלורידים, ובהתאם ליכולת לעכב את נזקי הקורוזיה. חומרים אלו מסווגים לרמות, מ- R1 ועד R4. לשם המחשה, על מנת להוביל לשיקום בטון יעיל כאשר המבנה מצוי במרחק של 1000 מטר ומטה מקו החוף, עליו להתבצע באמצעות חומרים מסוג R4.

לאחר גיבוש הפתרון, יש לבדוק את מידת יעילותו באמצעות יצירת אבטיפוס בשטח של 10 מ"ר, בו מבצעים את פעולת השיקום הרצויה. בכפוף לביצוע בדיקות של הבטון המשוקם ואישור תהליך השיקום ע"י המתכנן והקבלן, אפשר להתחיל ביישום הפתרון.

צעד שלישי: ביצוע פעולות השיקום

שלב זה מחליפים את הבטון הבלוי ומטפלים בברזל הזיון, לפי הנחיות המתכנן. כחלק מטיפול זה, חשוב לצבוע את הברזל בפריימר לסטרקצ'ורייט שמעניק הגנה מיטבית מפני חלודה. את פעולת השיקום אנחנו ממליצים לבצע באמצעות סטרקצ'ורייט 100 – חומר אבקתי מועשר בסיבים לשיקום בטון.

סטרקצ'ורייט 100 הינו מוצר אחד מתוך סל הפתרונות שמספקת טמבור לשיקום בטון מבית חברת master builders – תאגיד הכימיקלים הבינלאומי הגדול ביותר בעולם, המתמחה בייצור פתרונות בענף הבניה. טמבור היא הנציגה הבלעדית בישראל של חברת master builders , שפתרונותיה לשיקום בטון ידועים ברמות החוזק והעמידות הגבוהות שלהם. בנוסף, פתרונות אלו עומדים בתקן הישראלי.

את חומר השיקום מיישרים עד מישור הבטון בלבד, ולא עד הטיח. תיקון הטיח יתבצע באמצעות חומרים ייעודיים עבורו. לאחר היישום, חיוני לבצע אשפרה במים 3 פעמים ביום למשך 3 ימים לפחות, לצורך חיזוק הבטון. בנוסף, מומלץ ליישם מעכבי שיתוך (אינהיביטורים) החודרים לעומק הבטון, ומעניקים לברזל הגנה אנטי קורוזיבית.

בהתאם להחלטת המתכנן, בשלב זה מיישמים את הצבע. ההמלצה שלנו היא להשתמש בסביבה ימית ובמרכזי ערים (שחשופים ל- co2 שנדבק לבטון) בטמגלס PE של טמבור: מערכת צבע על בסיס פוליאוריתן, בעלת עמידות גבוהה לסביבה אגרסיבית. יש ליישם את הצבע בחלוף 10 ימים לפחות מסיום פעולות השיקום, כדי לאפשר לתשתית להתייבש.

יש לכם שאלות? הפתרונות המובילים של טמבור בשיקום בטון מגובים במעטפת השירות וההדרכה של מומחי טמבור. התקשרו למוקד המומחים של טמבור 6477* ונשמח לסייע לכם בשיקום ארוך טווח של קירות בטון.

צביקה הדר,
מנהל מחקר ופיתוח, טמבור בנייה.


כניסה למערכת


ההזמנה נקלטה בהצלחה!

כניסה למערכת