מאקרילי ועד צבע מקשר – המדריך המלא לכל סוגי הצבע
צבע סיד, צבע אקרילי, צבע יסוד או צבע סינתטי. מה המאפיינים של סוגי הצבעים השונים ובאיזה סוג צבע אתם צריכים להשתמש לקירות שלכם? קבלו את המדריך המלא לסוגי הצבעים.
זוכרים את התקופה בה כשרצינו לחדש את צבע הקיר, היינו קופצים לטמבוריה הקרובה ופשוט קונים צבע סיד לבן? הימים האלה חלפו, ועולם הצבע עבר מאז שדרוג רציני. כשאתם בוחרים צבע לקיר היום, אתם לא צריכים רק לבחור גוון מתוך מניפת הצבעים העצומה, אלא גם לדעת לבחור את סוג הצבע המתאים ביותר לקירות שלכם. כדי לעשות לכם סדר בסוגי הצבעים השונים והשימוש שלהם, הכנו עבורכם את הכתבה הבאה.
הכי נפוץ – צבע אקרילי
כשאנחנו צובעים את קירות הבית שלנו, אנחנו שמים דגש על עמידות הצבע, קלות הניקוי שלו וכושר הכיסוי. לא מפתיע, אם כן, שהצבע הנפוץ ביותר לצביעת קירות בתים בימינו הוא הצבע האקרילי – צבע עמיד, קל לניקוי, בעל כושר כיסוי גבוה, שמאפשר חוויית צביעה פשוטה ואיכותית. צבעים אקריליים הם צבעים נושמים, שמתייבשים מהר מאוד ומאפשרים ללחות ולמים להתאדות, ולכן מתאימים מאוד גם לצביעת חדרי אמבטיה.
סופרקריל של טמבור הוא הצבע הבולט בקטגוריית הצבעים האקריליים. הוא צבע איכותי עם כושר כיסוי גבוה, שמבטיח תוצאה מושלמת וחיסכון משמעותי. סופרקריל מט+ הוא הדור החדש של צבעי סופרקריל, הוא לבן יותר, עמיד יותר ורחיץ יותר.
צבע סיד – מחיר נמוך וכושר כיסוי גבוה
צבעי סיד היו הצבעים הנפוצים בארץ עד כניסתם של הצבעים האקריליים לשוק. היתרון הגדול של צבעי הסיד הוא המחיר הנמוך שלהם וכושר הכיסוי הגבוה שלהם. עם זאת, קחו בחשבון שמדובר בצבע שאינו עמיד במים ושמתלכלך בקלות. בעבר הייתה נפוצה צביעת תקרת אמבטיה בסיד, אבל כיום נפוץ יותר השימוש בצבעי הגנה מפני עובש ופטריות, כמו סופרקריל אקרינול. סיד משמש כיום בעיקר לצביעת תקרות הבית, בזכות הגוון הלבן היפה שלו ומחירו הנמוך.
צבעים סינתטיים – צבעים על בסיס ממיס או על בסיס מים
צבעים סינתטיים הם צבעים באיכות גבוהה, שמבוססים על פיגמנטים מומסים במדלל סינתטי. הצבעים האלה מוכרים גם בשם צבעי שמן, למרות שכבר שנים רבות הם לא מכילים שמן. כיום נחלקים הצבעים הסינתטיים לשני סוגים – צבעים על בסיס ממיס (מדוללים בטרפנטין) וצבעים על בסיס מים.
צבעים על בסיס מים, כמו פוליאור, הם צבעים ידידותיים לסביבה, קלים לשימוש ולניקוי. הם בעלי איכות צביעה כמו של צבע שמן, אבל נטולי ריח, וזמני הייבוש שלהם קצרים משמעותית. בנוסף, הדילול וניקיון כלי העבודה מתבצע במים בלבד, במקום בטרפנטין. ניתן להשיג את הצבעים על בסיס מים בגימורים של מט, משי או גימור מבריק בכל גוני המניפה.
השימוש העיקרי של צבעי שמן הוא לצביעה של דלתות עץ ומשקופים. הצבעים הסינתטיים הבולטים של טמבור כוללים את פוליאור-צבע לעץ, למתכת ולקירות ואת הוורנית – לכה שקופה על בסיס מים.
צבע יסוד – בסיס לצבע
צבע יסוד ידוע גם בשמות פריימר או צבע מקשר. זהו צבע שמכיל חומרים דביקים, שמחזקים את תשתית הצבע ובכך מאפשרים לו להוות בסיס לצבע שייצבע מעליו. אם הקיר מתקלף למרות השימוש בצבע איכותי, ייתכן שהתשתית לא מספיק טובה, ולכן כדאי לצבוע שכבה אחת של צבע יסוד, כדי להבטיח שהצבע החדש ייקשר וייתפס היטב לקיר.
התפקיד הבסיסי של צבע יסוד הוא לקשר בין שני סוגים שונים של צבע, כמו למשל במקרה בו הקיר שלכם צבוע בסיד, ואתם רוצים לצבוע אותו בצבע אקרילי. אם תצבעו ישירות בצבע אקרילי על הסיד, הצבע לא ייתפס היטב. לכן צובעים את קיר הסיד בצבע יסוד ואחרי ייבוש צובעים באקרילי. אם הקיר צבוע כבר בצבע אקרילי, אפשר בהחלט לצבוע באקרילי חדש בלי להשתמש בצבע יסוד, אבל שימוש בצבע יסוד מומלץ בכל מקרה, בכדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
מתי עוד משתמשים בצבע יסוד? אם יש לכם תיקוני שפכטל על הקיר, ואתם רוצים לצבוע את הקיר בצבע אקרילי (סופרקריל), צבעו קודם בצבע מקשר כמו בונדרול. אם אתם צובעים פורמייקה, פלסטיק או זכוכית, השתמשו קודם בצבע יסוד רב שימושי על בסיס מים או ממס. גם בצביעת מתכות, מומלץ להשתמש בצבע יסוד לפני הצביעה, אלא אם אתם משתמשים בצבע המרטון, שמהווה צבע יסוד וצבע עליון במוצר אחד. גם בשימוש בקירות חיצוניים, כשמיישמים ציפוי אחר מהציפוי הקיים על הקיר, מומלץ להשתמש בשכבה אחת של צבע מקשר, כמו צבע יסוד קושר.
צבע מונע עובש – מושלם לסביבות לחות
עובש הוא אחד המפגעים הכי ידועים לשמצה בסביבה הביתית. הוא עלול לגרום לבעיות בריאותיות ולפגיעה במבנה הקירות. אם מופיע עובש על קירות הבית שלכם, שייפו בעדינות את שכבות הקיר הנגועות, חטאו את האיזור עם תמיסה לחיטוי פטריות ועובש (פונגיצ'ק), ואחרי הייבוש צבעו את הקיר עם סופרקריל אקרינול, להגנה מפני עובש ופטריות. צבע מונע עובש מומלץ במיוחד לסביבות לחות, כמו חדרי אמבטיה ומקלחות. צביעת תקרה מתקלפת במקלחת היא צעד נחוץ גם כן למניעת עובש.
אגב, צביעת תקרה היא משימה שונה מצביעה רגילה של קיר. בגלל הזווית הלא נוחה שאתם נמצאים בה במהלך הצביעה, קל יותר לצבוע בצורה לא אחידה ולפספס פה ושם נקודות בתקרה. צביעת תקרה בסיד היא פתרון טוב, בזכות הגוון הלבן היפה של הסיד והכיסוי האיכותי שהוא מעניק.
חומרי מילוי והחלקה לקיר – לא צבעים, אבל חשוב להכיר
לפני שניגשים לצביעה עצמה, חשוב תמיד להכין את המשטח אותו צובעים. ההכנה כוללת ניקיון של המשטח מלכלוך ואבק וסתימה של חורים וסדקים. ישנם סוגים שונים של חומרים לסתימת חורים ולמילוי סדקים, חלקם מתאימים לקירות בפנים הבית וחלקם לקירות חיצוניים וחשוב לדעת באיזה חומר להשתמש, כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר.
קלסימו X – החומר המושלם למילוי סדקים וחורים בקירות פנימיים. קלסימו מגיע כאבקה, אותה מערבבים עם מים עד לקבלת משחה. ממלאים את החורים במשחה, מחכים לייבוש ואז משייפים בעזרת נייר לטש עד להחלקת הקיר. קלסימו מצליח למלא גם סדקים רחבים יחסית והוא לא מתכווץ, כך שאין צורך במילוי חוזר של הסדקים.
שפכטל אמריקאי – משחה שמיועדת לתיקונים קטנים בקירות פנימיים, כמו סתימת חורים, החלקת קירות וחיבור בין פלטות גבס. מכיוון שהחומר מתכווץ בייבוש, יש צורך במריחת 2 שכבות לפחות. אחרי ייבוש סופי, שייפו בעדינות עד החלקת הקיר ואז צבעו.
שפכטל עץ – מיועד לתיקון חורים או חריצים בעץ. אחרי ייבוש, שייפו בנייר לטש, כדי לטשטש את מראה התיקון ולהקנות לעץ מגע חלק ונעים.
מרק שפכטל 2000 – שפכטל לעץ שפועל בדומה לשפכטל קירות. מיועד למילוי וכיסוי שריטות, חורים ופגמים בעץ. מתאים לשימוש פנימי בלבד ואינו עמיד בפני מים או רטיבות. פרט לעץ, ניתן להשתמש בו גם לטיח, גבס או בטון.
החלטתם איזה סוג צבע הכי מתאים עבורכם? עכשיו תוכלו ללמוד איך לצבוע קיר ב-6 שלבים ולהתחיל לצבוע את הבית כמו מקצוענים.