fbpx

מהי בנייה ירוקה? כל היתרונות שאתם חייבים להכיר


כולנו אומרים היום בנשימה אחת שתי מילים שפעם לא היה ביניהן כל קשר – בנייה ירוקה. מהי בנייה ירוקה? מה חשיבותה ומטרתה? איזה תחומים היא כוללת ומהם יתרונותיה? יחד עם מומחי טמבור, שמחויבים לסלוגן "בונים עתיד טוב יותר", נולדה הכתבה שלא תוכלו לטעות בגוון השולט בה.

בניה ירוקה טמבור

בנייה ירוקה מסתכלת לעתיד במשקפיים ורודות

בנייה ירוקה, בת קיימא, אקולוגית, טבעית – מצלצל לכם מוכר? בנייה ירוקה היא גישה מערכתית רב-תחומית, שעוסקת בתכנון שמתחשב באקלים ובתנאי הסביבה, ואדריכלות שרואה את צרכי המשתמשים ודואגת לרווחתם ולבריאותם. המטרה היא למזער את ההשפעה השלילית של המבנים על הסביבה וליצור סביבת מגורים איכותית, שתענה על צרכי הדיירים באופן מקסימלי. ההשלכות החיוביות של הבנייה הירוקה נוגעות בכולם – דיירים, עובדים, קבלנים, עובדי בניין ועוד.

התחומים והמרכיבים שיוצרים את הירוק

פרויקט הקמת מבנה ירוק נוגע בתחומים ומרכיבים שונים. זה מתחיל בבחירת האתר וצפיפות הבנייה. זה ממשיך בתכנון חכם של המבנה המאפשר חיסכון בחשמל, מים ואנרגיה וכמובן בעבודת בנייה מחומרים טבעיים – החל מחומרי שלד, חומרי הבניה (גבס וקונסטרוקציות) ממשיך בחומרי גמר – טיח או צבעים אקולוגיים. באשר לצבעים לדוגמה, הסוד הוא ברכיבים הטבעיים של הצבע, שסופחים ביעילות לחות ופחמן דו-חמצני, מאפשרים לקירות לנשום, מאזנים את הלחות בתוך המבנה ומונעים היווצרות עובש ובקטריות כמו eco2 הצבע האקולוגי של טמבור.

אז איך בונים ירוק? קבלו את היסודות

יש כמה תחומים ואסטרטגיות, בהם עושים שימוש בתכנון וביישום של בנייה ירוקה:

חומרי בנייה ידידותיים לסביבה – חומרי בניין ממקור אחראי (שאינם פוגעים במשאבי טבע), חומרים שייצורם דורש מעט אנרגיה כמו צבעים אקולוגיים, חומרים מתכלים כמו עץ או חציר ,חומרים כמו גבס שמשמשים כלוחות ותקרות ולא פולטים גזים, חומרים ממוחזרים, חומרים עם תוחלת חיים ארוכה שדורשים תחזוקה נמוכה.

תכנון תרמי – ניצול המסה התרמית ותכנון וביצוע של בידוד תרמי יעיל לגג המבנה, לקירות ולחלונות כמו למשל זיגוג כפול. כך אפשר לשמור על טמפרטורה נעימה בבית מבלי להשתמש במזגנים 24/7, והחיסכון באנרגיה הוא אדיר.

תכנון חיצוני ופנימי – בנייה אקולוגית מחייבת לתכנן בצורה חכמה את צורת הבית, כיוון העמדתו בשטח, וכמובן החלוקה והתכנון של השטחים הפנימיים. תכנון נכון ישים דגש על נגישות לאור טבעי ולנוף, ועל אוורור טבעי של חללים פנימיים ע"י שימוש במקורות אנרגיה נקיים מן הטבע כמו שמש ורוח.

תכנון הפיתוח והנוף – התכנון צריך להיעשות כך שהפגיעה בסביבה תהיה מינימלית. זה אומר, לעשות שימוש בחומרי בנייה מקומיים, לנצל מי נגר להשקיה או החדרה למי תהום, להקטין את כמות פסולת הבניין, להוריד היקף עבודות עפר, לפתח שטחים לא בנויים באתר ועוד.

חיסכון בחשמל, מים ואנרגיה – ע"י שימוש באביזרים שמסייעים לכך כמו מתגים לכיבוי מרכזי של תאורה, גגות סולריים, ברזים חסכוניים, מכלי הדחה דו כמותיים, פתחי אוויר, החדרת אור לחלל ועוד.

מיחזור – מיחזור פסולת שמחייב מתקנים מתאימים, שימוש במים "אפורים" ובמי ביוב.

מהיסודות האלה שבונים מבנה ירוק אחד ועוד אחד, ניתן לתכנן ולפתח ערים שלמות בסטטוס של עיר ירוקה.

בנייה מחומרים טבעיים – אריחי תקרת שבבי עץ
אריחי תקרת שבבי עץ מיוצרים מ- 100% חומרים טבעיים

בנייה ירוקה - יתרונות

כשמדברים על בנייה ירוקה חסרונות לא תמצאו בה, כי הגישה חיובית ותורמת לסביבה ולאנושות מעצם טבעה. כן תמצאו בה יתרונות רבים, גם לדיירים וגם לסביבה:

  • הוצאות תפעול נמוכות– חיסכון של כ-30% בצריכת אנרגיה לעומת בנייה רגילה (תראו את זה בחשבונות החשמל והמים)
  • שמירה על הבריאות– עפ"י מחקרים, בית ירוק תורם לצמצום התפתחות מחלות כרוניות ולהעלאת פרודוקטיביות.
  • איכות ונוחות חיים גבוהה– בפנים הבניין, הבית וסביבת עבודה ע"י שימוש בחומרים עם תו ירוק. השימוש בחומרים אלה מאפשר לדוגמה לחיות ולעבוד בסביבה נעימה מבחינת אקלים ללא צורך בשימוש במזגנים, תנורים וכו'. השימוש בחומרים ידידותיים מסייע גם להפחתת קרינה ולהפחתת זיהום אוויר, מה שתורם לבריאות הדיירים והעובדים ולתפקוד מיטבי עם תפוקות משופרות.
  • עליית ערך הבית ומכירוּת גבוהה שלו.

בנייה ירוקה בישראל

בנייה ירוקה בישראל הולכת וצוברת תאוצה. עד לפני כמה שנים המושג בנייה ירוקה נשמע כמו טרנד של אקולוגים מושבעים. היום כבר מבינים שמדובר בגישה מיטיבה ומשתלמת לכולם.

מכון התקנים הישראלי פועל לעידוד בנייה ירוקה בישראל, וכדי למסד ולהגדיר את הדברים באופן מסודר, נכתב תקן בנייה ירוקה ישראלי. התקן מציע קטגוריות ומדדים להגדרתו של מבנה ירוק ולבחינתו. הקטגוריות כוללות תחומים שונים כמו אנרגיה, חשמל, מים, פסולת, מוצרי בניה, תחבורה, בריאות ועוד. לכל קטגוריה מוגדרים גם קריטריונים למדידה ולהערכה. התקן מעניק ניקוד לעמידה בדרישות השונות המפורטות בקריטריונים, ועפ"י צבירת הנקודות נקבע דירוג המזכה פרויקט בהגדרה של בניין ירוק בדרגת 5-1 כוכבים.

בונים עתיד טוב יותר

בשורה התחתונה, תרומתה של הבנייה הירוקה לחיינו ברורה ומוכחת. לצד היתרונות האקולוגיים והשמירה על איכות הסביבה, היא תורמת לבריאות האישית ולהתייעלות הכלכלית, חוסכת לנו כסף ומאפשרת לנו לחיות בקהילה בריאה ומיטיבה יותר.

עקרונות הבנייה הירוקה הולכים יד ביד עם התפיסות הרווחות בטמבור ועם החזון שלנו.  במהלך 85 שנות פעילות, אנחנו לוקחים חלק בעיצוב פני המדינה ובשיפור איכות החיים של תושביה. אנחנו לא מסתפקים רק בעשייה שהשלכותיה ניכרות בהווה, אלא שמנו לעצמנו כמטרה להתוות ולהוביל עשייה שתהא לה השפעה חיובית משמעותית גם  לחברה העתידית, ושהדורות הבאים ייהנו מפירותיה. בהתאם לכך, אנחנו פועלים לבניית סביבות חיים חדשניות, בריאות ואקולוגיות יותר. גלגלי השינוי כבר נעים והם ימשיכו לנוע עם פתרונות ומוצרים שמשפרים את איכות החיים, מצמצמים השפעה מזיקה על הסביבה וחוסכים באנרגיה, או כמו שאנחנו אומרים – בונים עתיד טוב יותר.

אתם מוזמנים לצפות באמנה הסביבתית שלנו ובתווי התקן השונים של מפעלינו כאן.

לכל מידע נוסף או ייעוץ, התקשרו למוקד המומחים שלנו: 6477*


כניסה למערכת


ההזמנה נקלטה בהצלחה!

מגן עליון

כניסה למערכת