fbpx

גדלים לעצמאות: עיצוב חדר בשיטה המונטסורית


הרחש סביב שיטת החינוך המונטסורית הגיע גם אליכם? מעבר לבתי ספר ולגנים ברוח השיטה, אפשר למצוא גם חוגים ותורות עיצוביות שמקבלות ביטוי בבתים רבים. בואו נראה מה אומרת בדיוק השיטה המונטסורית ואיך אפשר לאמץ את העקרונות שלה אצלנו בבית.

סופרקריל בגוונים: 1535P, 0069D, 0559D וצבע מגנטי

את השיטה המונטסורית פיתחה לפני למעלה מ-100 שנה מריה מונטסורי, מדענית, רופאה, פסיכיאטרית ומחנכת איטלקיה והראשונה שזכתה לתואר דוקטור בארצה. 

בסיס השיטה שפיתחה מונטסורי נשען על הטענה שילדים לא לומדים דרך מורים, אלא מתוך דחף פנימי וסקרנות מולדת. מטרתה היהת לפיכך למצות את הפוטנציאל הגלום בכל ילד וילדה.
פילוסופיית החינוך שמה את עצמאותו ויכולותיו של הילד במרכז ומדגישה את התפתחותו האינטלקטואלית, החברתית, הרגשית והרוחנית.

הפילוסופיה נשענת על אבחנתה של מונטסורי שילדים לומדים בצורה האפקטיבית ביותר באופן עצמאי, מהתנסות אישית ומתוך מוטיבציה פנימית. עלינו, המבוגרים, להכין את הקרקע ללמידה הזו ולאפשר לה את התנאים. 

התפתחות אישית לפי כמיהת הלב ותחומי העניין הטבעיים, יחד עם עצמאות בריאה, יספקו על פי הפילוסופיה איכויות רבות שילוו אותו לאורך חייו, דוגמאת ביטחון עצמי בעצמו ובכישוריו, תחושת מסוגלות גבוהה, כושר ריכוז, רצון למחקר ועצמאות. ילדים מונטסוריים מקבלים חופש רב בתוך מסגרת השיטה ולכן יהיו מבוגרים שקשובים לעצמם, מגלים התמדה ולוקחים אחריות.

גם אם הערכים האלה נשמעים לכם נהדר, הדרך לתרגום שלהם באזורים שונים של החיים בכלל ובמרחב הביתי בפרט לא תמיד ברורה וטבעית. זה בסדר, בשביל זה אנחנו כאן.

 

חדר_ילדים_39
סופרקריל בגוונים: 0843P, 1548P

חלל יצירתי ונעים למשחק בשיטה המונטסורית

אם אתם הורים שאוהבים סדר וארגון, תתכוננו לקראת חוויה מכוננת. כזו שתהיו מאושרים לאמץ ועוד יותר לראות אותה מצמיחה את הילדים. הסיבה היא שעקרונות העיצוב המונטסורי, שעליהם מיד נרחיב, אומרים כולם סדר, ארגון וריכוז. הם חותרים לקראת מטרה אחת – במרחב נקי מהפרעות שבו יוכל הילד לחקור את עולמו בצורה מלאה. במילים אחרות, ברוכים הבאים מינימליזם, פשטות ויצירתיות.

הפרדת רשויות

הגישה המונטסורית מפרידה את החלל למתחמים מוגדרים ומופרדים: אזור השינה, אזור המשחק והלמידה (שנחשבים לחלל אחד!) ואזור האחסון. ההפרדה נעשית גם במובן הפיזי על ידי הקצאה של פינות ברורות בחדר לכל שימוש ועל ידי שימוש בצבעים. את ההפרדה בין האזורים תוכלו ליצור בעזרת צורות גיאומטריות שונות בכל אזור ועל ידי שימוש בצבעים שונים זה מזה לכל פינה בחדר.

פשטות ונגישות

פשטות ונגישות הם הבסיס לעצמאות של הילדים. המשמעות המעשית היא חשיבה במונחים של ילד בכלל ושל הילד שלכם בפרט. מדפי הצעצועים, שולחנות היצירה ורצוי שאף ידיות הארונות יהיו בגובה העיניים ובהישג יד – ללא מכשול או ריהוט בדרך אליהם. בכל מדף יהיו מספר בודד של משחקים מופרדים זה מזה. קו החשיבה שצריך להנחות אתכם הוא גירוי מינימלי ליצירת סקרנות מקסימלית. לכן: אינסוף קוביות בצבעים רבים ובערבובייה – החוצה. קוביות משחק מופרדות בקופסאות ל-5 צבעים לכל היותר – פנימה.

כדאי לדעת שאביזרים ולמידה הולכים יד ביד בגישה מונטסורית ומקצועות כמו חשבון, אמנות, מדע וטבע נלמדים באמצעות אביזרים פיזיים מעץ טבעי. 

 

סופרקריל בגוונים: Ow222p, 0397T/D , 0905P מלבן מגנטי: 0481D

צבעוניות מאורגנת

צבעוניות שולטת חשובה מאוד ליצירת סדר וארגון. סקאלת הצבעים צריכה לכלול צבעים שיצרו יחד הרמוניה ויתרמו לתחושת הרוגע והריכוז.  חשוב לומר שחדר מונטסורי הוא לא חדר נזירי קר ומנוכר. כמו שאפשר לראות בתמונות, הצבעים יכולים להיות חיים, עמוקים ורוויים, וזאת לצד צבעים שקטים יותר. הרעיון הוא להישאר בתוך סקאלת הצבעים, לתכנן היטב את חלוקת הצבעים בחלל ואת הצורניות שבה הם יופיעו. ההרמוניה הכללית חשובה תמיד, אבל במיוחד בעיצוב על פי העקרונות המונטסורים.

מקום ליצירתיות

החדר המונטסורי הוא מקום למחקר, גילוי עצמי ויצירה. כאן, גם היצירתיות התכנונית שלכם באה לידי ביטוי. למשל, צביעה של אזור נגיש בצבע גיר שיאפשר לכם להכניס עניין לחדר ולקטנטנים לקחת גירים ולצייר את עולמם. גם צבע מגנטי הוא רעיון מצוין כדי לגרות אותם לשחק עם מגנטים בספרות, אותיות או בשלל צורות גיאומטריות.

התאמה אישית

כל ילד ועולמו הפנימי. כל ילד והדרך שלו לגדול. שימו לב איך הילדים שלכם אוהבים לשחק ותנו להם את הכלים. ילדים שיכולים לשבת שעות ולצייר, בנאים קטנים או כאלה שאוהבים לשחק בבישול – כולם לגיטימיים וכולם נכונים. ההתאמה האישית היא לא רק לפי המשיכה הטבעית של הילד אלא גם לפי גילו. בשיטה המונטסורית המשחק מותאם לגיל וליכולת הקוגניטיבית של הילד. 


ההזמנה נקלטה בהצלחה!

כניסה למערכת